9 – 14 maart 2020: Collecte Amnesty International

Amnesty Collecte 2020

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2020 voor de achttiende keer een landelijke collecte. In Leersum, Amerongen en Overberg zullen zo’n 25 collectanten van 9 tot en met 14 maart 2020 de straat op gaan. In 2019 werd tijdens de collecte in Amerongen en Overberg door 17 vrijwilligers ruim 1500 euro opgehaald. In heel Nederland gingen toen 12.500 vrijwilligers langs de deuren en werd €1,215 miljoen opgehaald voor het mensenrechtenwerk van Amnesty.

Opbrengst

Het resultaat van de inspanningen van de 14 vrijwilligers in Amerongen en Overberg was ook in 2020 de moeite waard: ondanks het feit dat de collecte vroegtijdig stopgezet moest worden vanwege de Corona-crisis, hebben zij een mooi bedrag van 1.440 euro opgehaald. Het landelijke resultaat was ruim 900.000 euro.

Meehelpen?

Met name in het “nieuwe” dorp van Amerongen (ten noorden van de Wilhelminaweg) komen we nog een aantal collectanten tekort. Ook als u maar 2 of 3 uurtjes in de collecteweek beschikbaar hebt, kunt u ons geweldig helpen. Onze collecte-coördinatoren zijn graag bereid om u meer informatie te verstrekken, en u kunt zich ook bij hen aanmelden:

Amerongen
Overberg
Wytze van der Raaycollecte-amerongen@deboca.net
LeersumJitske Schafraadcollecte-leersum@deboca.net

Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Bijvoorbeeld voor Vitalina Koval:

Ik heb me in mijn leven nog nooit zo gesteund gevoeld,

vertelde Vitalina Koval nadat Amnesty voor haar in actie kwam. Koval is het boegbeeld van de Oekraïense LHBTI-gemeenschap. Ze werd bedreigd en aangevallen. Internationale druk zorgde ervoor dat de politie haar beschermde.

Wat wil Amnesty?

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Met acties, lobby, campagnes en rapporten oefent de organisatie druk uit op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt een effectieve methode. Gewetensgevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.

Waarom een collecte?

Amnesty wil altijd en overal kunnen zeggen wat ze wil. Tegen welke autoriteit of machthebber dan ook. Daarom neemt de organisatie voor onderzoek en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Amnesty van onschatbare waarde.