8 maart 2019: Amnesty Filmavond “Fighting The Silence”

Fighting the Silence

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag vertoont de Amnesty werkgroep Amerongen-Leersum op 8 maart de documentaire “Fighting The Silence” (Doorbreek het zwijgen) van Ilse & Femke van Velzen.

Uit angst voor uitstoting zwijgen verkrachte vrouwen in Congo over wat hen is overkomen. Activisten proberen het taboe bespreekbaar te maken. Zowel bij de autoriteiten als de slachtoffers valt dat niet mee. Zonder blikken of blozen geven soldaten en politiemannen in Fighting the Silence openlijk hun (vaak stuitende) verklaring voor het gegeven dat er nog dagelijks zoveel vrouwen in de Democratische Republiek Congo worden verkracht. Verkrachte vrouwen vertellen in de documentaire wat hen tijdens de oorlog in hun land is overkomen. Door zich uit te spreken, en door aanwezig te zijn bij voorlichtingsbijeenkomsten, strijden ze voor verbetering van de situatie. Een aantal activistische vrouwen probeert verkrachting door middel van voorlichtingen en theater bespreekbaar te maken.

Plaats:Rijnkapel, Imminkstraat 1a te Amerongen
Aanvang:20:00 (zaal open om 19:45)
Toegang:gratis
Trailer van Fighting the Silence
Credits voor deze documentaire:
Regisseur: Ilse van Velzen en Femke van Velzen
Gesproken taal: Frans / Swahili
Ondertiteling: Nederlands / Engels
Lengte: 53 min.
Land en jaar van productie: Nederland 2007

De documentaire wisselt tussen hoop op verbetering en verdriet om het aangedane leed. Die uitersten worden het sterkst verbeeld door de twee mannen van verkrachte vrouwen, die hun bezoedelde echtgenotes aanvankelijk terugstuurden naar hun familie. ‘Een vrouw delen met een Burundees kan echt niet.’ Maar beiden namen hen later toch weer terug: een van de mannen participeert nu zelfs in de voorlichtingsbijeenkomsten. De Democratische Republiek Congo werd tussen 1996 en 2002 getroffen door twee bloedige oorlogen. Meer dan 80.000 vrouwen en meisjes werden het slachtoffer van seksueel geweld. Nu de rust in veel delen van het land lijkt teruggekeerd, worden de gevolgen pas echt zichtbaar.

De tweelingzussen Ilse en Femke van Velzen (Delft, 10 oktober 1980) zijn Nederlandse documentairemakers. Zij produceren onafhankelijke documentaires onder de naam IF Productions. Zij maken films over het leven van burgers in Afrika.

Fighting the Silence
Fighting the Silence
Fighting the Silence
Fighting the Silence
Fighting the Silence
Fighting the Silence
Fighting the Silence