20 april 2018: Amnesty Filmavond “The Shelter” (l’Abri)

De winter in een opvangplek voor daklozen in Lausanne, Zwitserland. Immigranten uit Afrika, Oost- en Zuid-Europa zijn op zoek naar een beter leven in het rijke Zwitserland. Vastgelopen in het bureaucratische systeem brengen ze vaak de nacht op straat door, of als ze geluk hebben in het opvanghuis. Maar zelfs daar gaat de deur slechts af en toe voor hen open. De bewakers van het opvanghuis staan voor de lastige taak de daklozen te “sorteren”: vrouwen, kinderen en ouderen eerst, mannen later als er nog plek is. Hoewel er plek is voor 100 mensen, worden er slechts 50 “uitverkorene” binnengelaten voor een warme maaltijd en een bed. De anderen weten dat het een lange nacht zal worden.

Plaats:  Rijnkapel, Imminkstraat 1a te Amerongen
Aanvang: 20:00 (zaal open om 19:45)
Toegang: gratis

Credits voor deze documentaire:Regisseur: Fernand Melgar
Gesproken taal: Frans, Spaans, Engels, Wolof, Roemeens
Ondertiteling: Engels
Lengte: 101 min.
Land en jaar van productie: Zwitserland 2014Ondanks een dik pak sneeuw en vrieskou brengen veel vluchtelingen in Lausanne de barre Zwitserse winternachten buiten door. De lokale daklozenopvang biedt niet genoeg ruimte voor de grote groep die zich iedere avond meldt. Urgent document over immigratieproblematiek in Zwitserland, tekenend voor de situatie in vele Europese steden.

Terwijl de daklozen zich erover bekommeren hoe ze de nacht doorkomen zonder dood te vriezen, buigen medewerkers van de opvang zich over de ondankbare en willekeurige taak te beslissen wie naar binnen mag en wie buiten blijft.

Regisseur Fernand Melgar, zelf zoon van immigranten, filmt observerend en zonder oordeel hoe de thuislozen de winterdagen doorbrengen op straat, op stations en in koffietentjes. Ook toont hij hoe de opvangmedewerkers zich buigen over het capaciteitsprobleem. Moeten ze investeren in meer bedden, of bedenken ze een registratiesysteem zodat mensen meerdere nachten achtereen kunnen blijven? De filmmaker brengt de problematiek pas echt dicht bij huis wanneer we kennismaken met een jong, Spaans stel dat door de kredietcrisis alles verloor en nu op straat zwerft.

Melgar maakte eerder het onthutsende Special Flight, openingsfilm van het Movies that Matter Festival 2012.