Wat is Write for Rights?
Ieder jaar rond 10 december komen we met Write for Rights in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hun een einde te maken aan onrecht. Deze internationale actie levert elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht. Ook in Utrechtse Heuvelrug komen mensen in actie tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevenement en verander vandaag nog een leven.
Doe mee met een live schrijfactie in Leersum of Driebergen!
In De Binder in Leersum (Hoflaan 29, 3956 ED Leersum) kun je op zaterdag 7 december van 11:00 – 16:00 brieven en kaarten schrijven voor Write for Rights. Je hoeft je niet van te voren aanmelden, je kunt gewoon binnenlopen wanneer het je uitkomt en meedoen zolang als je wilt. Alle benodigde materialen liggen klaar en onze vrijwilligers leggen je graag uit hoe het werkt. Breng ook je kind(eren) mee, zij kunnen kaarten voorzien van mooie tekeningen die ter bemoediging aan de bedreigde personen verstuurd worden.
Ook in de Z-O-U-T bibliotheek in Driebergen (Hoofdstraat 164, 3972 LG Driebergen) worden op dinsdag 10 december van 13:00 – 15:00 brieven en kaarten geschreven voor Write for Rights. Je hoeft alleen maar naar de bibliotheek toe te gaan, daar liggen alle benodigde materialen klaar en zijn vrijwilligers aanwezig om je alles uit te leggen en te helpen.
Of doe mee met een individueel schrijfpakketje thuis
Als de live schrijfactie je niet uitkomt kun je ook vanuit eigen huis een of meer brieven schrijven en/of groetenkaarten versturen. In onze schrijfpakketjes vind je achtergrondinformatie, voorbeeldbrieven, schrijfpapier en een pen. Ook vind je hierin een adres in de buurt waar je je geschreven brieven in de brievenbus kunt doen, zodat wij ze kunnen bundelen en efficiënt kunnen versturen aan de relevante adressen. Op deze manier hoef je zelf dus helemaal geen kosten te maken om aan de actie mee te doen. En natuurlijk kun je ook je huisgenoten en/of buren vragen om een aantal brieven en kaarten te schrijven!
Pakketjes waar?
Voor inwoners van Amerongen en Leersum geldt: als je een mailtje stuurt aan jepmeer@hotmail.com met je naam en adres, en als onderwerp Write for Rights, dan zorgen wij ervoor dat je rond 20 november een individueel schrijfpakketje in de bus krijgt. Geef svp aan of je een compleet of een half schrijfpakketje wilt ontvangen.
In Maarn zijn vanaf 9 december tot 15 december pakketjes af te halen in de Z-O-U-T bibliotheek (Trompplein 5, 3951 CR Maarn). De leden van de Amnesty schrijfgroep in Maarn worden op de gebruikelijke wijze voorzien van een pakketje.
College van B&W schrijft ook weer mee
Ook dit jaar kunnen we weer rekenen op een bijdrage van onze burgemeester en wethouders, die binnenkort een flink aantal brieven gaan schrijven voor Write for Rights (bovenstaande foto is van vorig jaar). Hartelijk dank ook aan hen!
Jouw hulp is hard nodig
Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten.
Manahel al-Otaibi (Saudi-Arabië)
Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor Manahel al-Otaibi, een 30-jarige fitnessinstructrice uit Saudi-Arabië. Via sociale media riep ze op tot meer vrijheden voor vrouwen in haar land. Op Snapchat zette ze foto’s waarop ze geen abaya draagt, het traditionele losse gewaad met lange mouwen. Ze werd gearresteerd en veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. In april 2024 kon Manahel voor het eerst sinds maanden haar familie bellen. Ze vertelde dat ze in eenzame opsluiting zat en in elkaar was geslagen, met een gebroken been tot gevolg.
Joel Paredes (Argentinië)
Ook schrijven we voor Joel Paredes uit Argentinië, een 29-jarige keramist en vader van twee kinderen. Hij deed op 30 juni 2023 mee aan een vreedzame demonstratie op het gebied van natuur en landrechten van de inheemse bevolking. De politie schoot met rubberen kogels op de demonstranten en Joel werd geraakt en is nu blijvend blind aan zijn rechteroog. De dader gaat nog steeds vrijuit.
Elke actie telt, ook deze mensen hebben je steun hard nodig.
Schrijven, thuis
Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming en gerechtigheid. Zie hier de successen van eerdere Write for Rights. Dus pak pen en papier, onderteken de petities en proost op de vrijheid en gerechtigheid!
Schrijf een brief –> Verander een leven
Ieder jaar grijpen honderdduizenden mensen wereldwijd hun pen om te schrijven naar presidenten, ministers en koningen. Ze vragen om gerechtigheid voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten om hun mening, die gemarteld worden om wat ze geloven. De stapels brieven zijn van enorme waarde. Mensen voelen zich gesteund. Onrecht stopt. Gevangenen komen vrij. Dus: schrijf een brief, verander een leven.
Voor deze mensen komen we dit jaar in actie
Dang Dinh Bach (Vietnam)
Advocaat Dang Dinh Bach zet zich onvermoeibaar in voor de mensen en de natuur in Vietnam. Hij wil niet dat de Vietnamese overheid en grote bedrijven zomaar met alles wegkomen. Met zijn organisatie tikt Bach deze machtige partijen op de vingers als ze bijvoorbeeld illegaal pesticiden of ander chemisch afval storten in de natuur. Op 24 juni 2021 werd hij gearresteerd en gevangengezet omdat hij belasting zou hebben ontdoken. Deze smoes gebruiken de autoriteiten vaker om milieuactivisten de mond te snoeren. Bach kreeg 5 jaar gevangenisstraf voor een misdrijf dat hij niet heeft begaan. Hij heeft zijn pasgeboren zoontje sindsdien niet meer gezien.
Kyong Seok Park (Zuid-Korea)
Toen hij 22 was, liep Kyung Seok Park een dwarslaesie op na een ongeluk met een deltavlieger. Hij ontdekte al snel dat het dagelijks leven van mensen met een fysieke beperking in Zuid-Korea ontzettend moeilijk en zelfs gevaarlijk is. Talloze rolstoelgebruikers in Seoul zijn gewond geraakt of zelfs omgekomen door onveilige rolstoelliften in stations. Met vreedzame protestacties in het openbaar vervoer van Seoul probeerde Kyung Seok aandacht te vragen voor deze problemen. De politie reageerde met geweld en er lopen twee rechtszaken tegen hem.
Maryia Kalesnikava (Belarus)
De 42-jarige Maryia Kalesnikava is professioneel muzikant, artdirector en politiek activist. Ze droomt van een Belarus waar iedereen mag zeggen wat die wil. Daarom sloot ze zich voor de verkiezingen van 2020 aan bij de oppositie. Maar president Loekasjenko vervalste de uitslag en keerde terug voor zijn zesde termijn. Maryia werd ontvoerd door de Belarussische autoriteiten. Op grond van valse beschuldigingen is ze tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze zit vast onder zeer slechte omstandigheden. Maryia’s familie heeft al meer dan een jaar niets van haar gehoord.
Neth Nahara (Angola)
Ana da Silva Miguel, bekend als Neth Nahara, is een zangeres, influencer en moeder van twee kinderen uit Angola. Ze is gefrustreerd over het gebrek aan onderwijs, banen en kansen in haar land. Daarom deelde ze in augustus 2023 op TikTok kritiek op president João Lourenço. De volgende dag werd ze gearresteerd en veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf. Dit werd later verhoogd naar 2 jaar. Alleen maar omdat ze haar mening gaf.
Oqba Hashad (Egypte)
In mei 2019 vielen agenten het studentenhuis waar de 27-jarige Oqba Hashad woonde binnen. Zijn huisgenoten werden al gauw vrijgelaten, maar Oqba niet. Hij zit sindsdien in voorarrest, alleen maar omdat zijn broer Amr mensenrechtenactivist is. In de gevangenis gaat het niet goed met Oqba. De beenprothese die hij sinds een ongeluk in zijn jeugd nodig heeft brak. Zestien maanden lang kreeg hij geen nieuwe, waardoor hij afhankelijk was van anderen. De vervangende prothese past niet en zorgt voor verwondingen. De Egyptische autoriteiten starten een nieuwe nepzaak tegen hem om hem langer vast te kunnen houden.
Şebnem Korur Fincancı (Turkije)
De 65-jarige Şebnem Korur Fincancı heeft een prachtige carrière als hoogleraar in forensische geneeskunde. Maar haar levensmissie is misschien wel om marteling in Turkije te stoppen en de mensenrechten te beschermen. De Turkse autoriteiten zijn daar niet blij mee. Ze onderwerpen haar al jarenlang aan ongefundeerde strafrechtelijke onderzoeken, opsluiting en vervolging. Şebnem vroeg om een onderzoek naar beschuldigingen dat het Turkse leger chemische wapens gebruikt in Irak. Daar werd ze voor veroordeeld, omdat ze ‘propaganda’ zou maken voor een ‘terroristische organisatie’. Şebnem gaat in beroep. Maar als ze die rechtszaak verliest, kan ze bijna 2 jaar de gevangenis in gaan.
Wet’suwet’en Nation Land Defenders (Canada)
Sleydo‘ behoort tot de inheemse Wetʼsuwetʼen. De aanleg van een schaliegaspijpleiding bedreigt het gebied in Canada waar dat volk al generaties lang leeft. In 2019 begon Coastal GasLink Pipeline Ltd met de aanleg van de pijpleiding. Het bedrijf vroeg niet om toestemming aan de stamhoofden, terwijl de Wetʼsuwetʼen het recht hebben om te beslissen wat er op hun grondgebied gebeurt. Sleydo‘ en andere landverdedigers kwamen in actie om de aanleg van de pijpleiding tegen te houden. Daarop deed de politie gewelddadige invallen. Meer dan 75 landverdedigers werden gearresteerd. Ze kunnen gevangenisstraf en een strafblad krijgen.
Joel Paredes (Argentinië)
Joel Paredes is een 29-jarige keramist en vader van twee kinderen uit de Argentijnse provincie Jujuy. Die provincie is rijk aan lithium, dat wordt gebruikt voor het maken van batterijen. Ineens veranderde de Jujuyse overheid de provinciale wetgeving, waardoor er veel meer lithium geëxporteerd kan worden. Dit gaat ten koste van de natuur en de landrechten van de inheemse bevolking. Joel deed daarom op 30 juni 2023 mee met een vreedzame demonstratie. De politie schoot met rubberen kogels op de demonstranten. Joel werd geraakt en is nu blijvend blind aan zijn rechteroog. De dader gaat nog steeds vrijuit.
Manahel al-Otaibi (Saudi-Arabië)
Manahel al-Otaibi is een 30-jarige fitnessinstructrice uit Saudi-Arabië. Via sociale media riep ze op tot meer vrijheden voor vrouwen in haar land. Op Snapchat zette ze foto’s waarop ze geen abaya draagt, het traditionele losse gewaad met lange mouwen. Vlak daarna werd ze gearresteerd voor het overtreden van de Wet tegen cybercriminaliteit. Ze werd veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. In april 2024 kon Manahel voor het eerst sinds maanden haar familie bellen. Ze vertelde dat ze in eenzame opsluiting zat en in elkaar was geslagen, met een gebroken been tot gevolg.